Роль лікаря ветеринарної медицини на підприємствах харчової промисловості

Sorry, this entry is only available in Ukrainian and Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

ПраТ «Оріль-Лідер» ­ – одне з провідних підприємств, що забезпечує внутрішній ринок України м’ясом птиці. Тож нещодавно студенти факультету ветеринарної медицини ЛНАУ мали можливість перевірити, як на виробництві дотримуються стандартів виготовлення якісної та безпечної продукції. Виїзне практичне заняття в забійному цеху – найкращий метод ознайомлення з усіма тонкощами технологічного процесу з боку ветеринарної експертизи та санітарії.

Варто зазначити, що на подібних підприємствах лікар ветеринарної медицини чи не найголовніший співробітник. Адже ним здійснюється постійний нагляд за птицею, починаючи з одноденного віку. Від його кваліфікації залежить ефективність попередження захворювань, що, у свою чергу, зводить до мінімуму необхідність застосування антибіотиків. Від його професійної компетенції залежить розробка та контроль заходів попередження та унеможливлення появи бактерій, зокрема роду Salmonеlla. Від нього безпосередньо залежить епідеміологічний стан та якість харчової продукції в цілому. Дотримання санітарних вимог щодо сировини, дезінфекції на всіх етапах виробництва та особистої гігієни персоналу, зокрема, крім обов’язкової робочої форми та обробки рук і взуття, на підприємстві є заборона на носіння ювелірних прикрас, накладних вій, нігтів та користування косметикою, – усе зазначене вище знаходиться під контролем лікаря ветеринарної медицини.

Проте ветеринарний нагляд не закінчується на процесі зрощення поголів’я. Не менш важливим є контроль під час відлову, транспортування та забою птиці. На занятті в забійному цеху студенти ЛНАУ на практиці закріпили вимоги щодо правильності навіски живої птиці, освітлення та обладнання, оглушення птиці перед забоєм тощо.

Крім того, ПраТ «Оріль-Лідер» відкрите для студентів. Одразу ж було запропоновано пройти виробничу практику, що передбачає безкоштовні трансфер до фабрики та проживання, а також провели дегустацію кінцевого продукту – смачної, щойно приготованої, курочки – на безкоштовному комплексному обіді.

Тішить думка, що нашим студентам є, де будувати своє успішне майбутнє!